12 Mart 2012 Pazartesi

TERÖR ve ZAMAN AŞIMI

Genelkurmay 2. Başkanı, 26 Eylül 2001 günü,  Avrupa temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada terör suçunun zaman aşımı olmaması gerektiğini beyan etti.
Terör bir suçtur ama devlet terörü de bir suçtur. Uluslararası Af Örgütü, son 17 yıldır süren düşük yoğunluklu iç savaşta PKK’nin de, Türkiye ordusu, polisi, korucusu ve jandarmasının da yüzlerce kez, insan hakları ihlalinde bulunduğunu rapor etmiştir.
Terör bir suçtur ama teröre teşvik de bir suçtur. Bu bağlamda, simgesel olarak Türk marksistleri adına, Doğu Perinçek’in, Yalçın Küçük’ün ve Ertuğrul Kürkçü’nün de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde yargılanması gerekir. Kendi düşünceme göre, onların tutumları yüzünden en az on bin kişi daha fazla öldü.
Terör bir suçtur ama darbe de (yani anti-terör de) bir suçtur. Bunu 12 Mart darbesini yapan Muhsin Batur bile, kendisi televizyonda canlı yayında (Ceviz Kabuğu programında) yargılanması gerektiğini söylemiştir. Türkiye; 1960, 1971, 1980 ve 1997 darbecilerini gıyaben de olsa, sembolik de olsa yargılamalı ve yüzkarası geçmişiyle hesaplaşmalıdır.
Dönelim asıl momente:
Tüm bu tartışmalar neden yeniden alevlendi? ABD’nin başına gelen terör felaketi nedeniyle... E, ABD Güney Amerika’da yaptıklarını ödeyecek mi? Onlar terör değil miydi? Keza, 1989 civarında Doğu Avrupa ülkelerinin dışişleri bakanları peşpeşe kazaen mi ölmüşlerdi? Onların hesabı ne olacak?
Devam:
Bir zamanların en büyük teröristi Arafat ne olacak? Devlet başkanı olarak onun elini sıkanlar, bugün teröre karşı feryad-ı figan edenlerle aynı kişiler. Bu ne? Diplomasi mi? Uluslarası siyaset mi? Bu iş nasıl temizlenecek?
Bize geçelim:
ASALA’cıları yeniden yargılattırabilir miyiz? PKK’nin kökünü kazıdığımızı mı zannediyoruz? Apo’yu asmayacağımıza göre, geleceğin Türkiye genelkurmay başkanları, gün gelip Kuzey Irak Kürdistan’ı devlet başkanı olarak onun elini mi sıkacaklar?
Bu kadar söz boşa… Türkiye’nin istediği belli: Füzeler, tanklar, helikopterler, vb… Konan ambargolar önce delinecek, sonra kalkacak. Kimse, ordunun ekonomik yükünü tartışamayacak, savaş koşulları oluştu çünkü… Durumun 10 yıldan uzun süreceği de beyan edildiğine göre, susunuz bakiim yerli sivil toplum örgütleri… Paşalar, sonra sizi ham yapar ona göre…

(27 Eylül 2001)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder