12 Mart 2012 Pazartesi

KAÇ TİNERCİ BİR HİTLER EDER?

Bir tinerci, eğer sağ kalabilirse, 18 yaşına geldiğinde yüzlerce hırsızlık, dilencilik, aktif ve pasif fiil-i livata, gasp, darp eylemiş demektir. Enaz 5.000 gün boyunca o tür cehennemi yaşamış, genelde her gün ortalama bir suç işlemiş ve hiçbirinin cezasını çekmemiş olacaktır. İşin komiği, polise milyonlarca lira haraç vermiş olacaktır.
Bir tinerci; bir çingeneye, (18’inden küçük) bir çocuk fahişeye, bir selpakçıya, bir tartıcıya, bir evsize, bir şarapçıya, bir kağıt çöpçüsüne, vb, vd kültürelce / faşizmce eşdeğerdir. Genelde nüfusun % 10’una denk gelirler.
Eskiden mahallenin delileri, serseriler ve külhanbeyleri vardı. Şimdi bunlar var. Tinerciler, yalnızca bizde yok / olmadı. 19. Yüzyıl kıtlık İrlanda’sında ve 1990’lar Alaska’sının amaçsız Eskimo’larında da tinerci çocuklar var / olmuş. Tiner, ayakkabı yapıştırıcılaında çözücü olarak kullanıldığı için, ilk Türk tinerciler 1960’larda ayakkabıcı çırakları arasında görülmüş.
Lümpen proleterya var, sefiller var, daha dibi var, daha da dibi var ve aslında acının dibi yok. Sokaklarda ve caddelerde, yaşamın sıkıp sıkıp limon posasına çevirdiği veya çiğneyip çiğneyip tükürdüğü binlerce insan var. Onları, eğer yaşam deneyiminiz varsa, bakışlarından, kokularından ve duruşlarından anlarsınz. Onlar Nazım’ın ‘hakir, zalim, korkak’ halkıdır. Her an sokabilecek akrep gibidirler ve ‘akrep-kurbağa’ öyküsünde olduğu üzere, kendileri ölecek olsa bile sokmadan duramazlar.
Bir örnek anekdot: Beyoğlu’nun meşhur Abdullah Sokak’ındaki evsizlerden birini, o sokaktaki iyilikseverlerin bazıları bir binanın bodrum katına yerleştirmişler. Bu da biti kanlanınca, odasına karı atmış. Yeniden sokağı boyladığında, öyküsünü bağıra bağıra etrafa anlatıyor ve sokakta yatabileceğini beyan ediyordu.
Faşizmler bunlardan beslendi, besleniyor ve beslenecek. Engizisyonlar da öyle... 1994’teki belediye seçimlerinde Refah, Beyoğlu’nda onların oylarıyla kazandı. Şarapçılara birer şişe şarap karşılığında oy kullandırdı.
Hitler, oylarını sokaktaki açlardan, serserilerden, işsizlerden aldı ve seçimle başa geldi. Sonra da ortalığı düzledi.
Hitler, papazları toplama kamplarına yolluyordu. Yeni Hitler aday adayları genelde namaz kılıyor, kiliseye devam ediyor.
Bir tinerciden bir Hitler iki yoldan çıkar: Ya herhangi bir tanesi hitlerleşir, ya da milyonlarcası yeni bir Hitler’in peşine takılır. Ölür ve öldürür.
Merak ediyorum: İkinci milenyumda ikincisiz cumhuriyette kaç tinerci bir Hitler eder?

(5 Temmuz 2001)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder